8 Mei was het weer zover, onderweg naar Sicilië. Via Frankrijk, Frejus-tunnel, Turijn, Genua naar Livorno waar op 9 mei onze boot naar Palermo zou vertrekken.
Hotel Le Grand Chatelard in Sainte Marie de Cuines, werd onze overnachtingsplek. Een piepklein dorpje in de Alpen. Of de tijd had stil gestaan. Behalve een hotel, een kerk en een bibliotheek was er niets, behalve mooi uitzicht op de bergen. Eenvoudig hotel met restaurant. We waren de enige gasten die avond/ nacht, maar de, vriendelijke, eigenaresse was zo aardig om voor ons te koken. Simpel, maar heerlijke lasagne met salade. Lekker gegeten, koffie en borrel na, douchen en naar bed. Was een lange dag.
De andere ochtend de reis vervolgd, een dag van buien en later gelukkig zon. We konden al om 16.45 uur de boot op en zaten om 17.00 uur op het buitendek/terras. Grote kamer dit keer, kamer voor mensen met een beperking. Was wel fijn dat de kamer zo groot was.
De andere dag werden we wakker met prachtig weer, dus heerlijk op het dek ontbeten. De hele dag buiten en de zee zien, vind ik heerlijk. En dit jaar hadden we zoveel geluk, voor het eerst in 4 jaar zagen we .....Dolfijnen. Wel een eindje van de boot vandaan, maar er sprongen er 5 in de zee. Geweldig om dit te mogen zien.
We waren vroeg in de haven van Palermo, reden om half 4 al van de boot af. Altavilla Milicia was nog geen 45 minuten rijden, dus waren we zo bij ons huisje. Er zijn in Altavilla Milicia 3 "normale" straten, de rest is super smal. Aan een kant mag je parkeren en dan kan er een niet te grote auto net langs. We hebben de auto alleen maar bij huis gezet om uit-en later in te laden. Op 5 minuten lopen was een van de grotere straten, stond de auto prima. Altavilla Milicia is niet groot, ook niet bijzonder, maar het heeft mooie basiliek, prachtige mozaïektuin, en veel, soms mooie, soms bouwvallen, huizen. Slenteren door de smalle straatjes is altijd een leuke bezigheid.
Het huisje aan de Via San Michele was in een super smal, doodlopend, straatje, en was het laatste in de rij. Mooi ruim huis met tuin en uitzicht op de heuvels.
De dag na aankomst hadden we een afspraak, in Palermo, met mijn nichtje Jasmijn, die sinds een aantal jaren in Sciacca woont. Zij verhuurt daar, samen met haar vriend Enzo, 2 prachtige appartementen https://www.studioestatesicily.com/. Ook helpen ze mensen met het kopen van een huis, verzorgen de totale verbouwing en inrichting.
Doordat we vorig jaar in de buurt van het park Orto Botanica Universita, op weg naar de veerboot, bij een café waren geweest, wisten we dat we daar vlakbij konden parkeren. Van daaruit was het zo'n 20 minuten lopen naar het centrum. Vrij bizar, zo'n grote, vrij lege, parkeerplaats op loopafstand van de stad. Er staan geen betaalautomaten, gratis parkeren dus, maar er lopen altijd mannen rond die wat willen bij-verdienen, en op "je auto willen passen". Onzin natuurlijk, dat op je auto passen, maar ik betaal liever aan een persoon 10,00 dan aan de kas van het gemeentehuis.
Jasmijn en Enzo (helaas was Enzo ziek, en kwam Jasmijn alleen) zijn echte Palermo kenners, zo hadden wij een "privé-gids". Super leuke dag, die begon op een terras met koffie en sinaasappelcake. Daarna naar een grote brocante-markt, slenteren door de vele mooie straten van Palermo en heerlijk lunchen bij Trattoria Altri Tempi, met o.a. caponata, pasta uit de oven, pasta met bloemkoolsaus, pasta met champignons en salsiccia. Als toetje gemarineerde aardbeien en een overheerlijk cannolo. En Jasmijn en Henk namen nog een degestief: Amaro met laurier, Amaro me venkel en Limoncello. De Amaro met laurier was favoriet. Bakje koffie en terug de stad in, met verder slenteren en de gebouwen, pleinen, kerken, palazzo's, parken bewonderen. Op het terras van café-bistro Bisso, Liberia Dante een laatste drankje, Jasmijn naar het station voor de bus naar Sciacca en wij naar de auto, terug naar Altavilla Milicia.
Voor ons was het de 1ste keer (echt waar, na al 15 jaar op Sicilië te komen) dat we Palermo bezocht hebben. Geweldige stad, veel voetgangersgebied, erg fijn met het vele verkeer dat er is in zo'n grote stad. We namen ons gelijk voor om nog een dag terug te keren, tijdens onze 1ste week op Sicilië.
Op woensdag zijn we terug gegaan naar Palermo, om o.a. de markt Ballaro te bezoeken. De grootste streetfoodmarkt van Palermo, maar natuurlijk ook "gewone" groentes, fruit, eetwaren en snuisterijen. Wat een spektakel, de ene marktman roept nog harder dan de ander. En een eten dat er verkocht wordt, ongelooflijk gewoon. Na alle paadjes van de markt gezien te hebben, op een terras neer gestreken en alle indrukken/ geluiden/ geuren maar binnen laten komen.
Daarna op ons gemakje door de stad geslenterd, o.a. Piazza Quattro Canti, Piazza Pretoria (ook wel plein van de schaamte genoemd) kerken San Cataldo, Santa Catarina met het bijbehorende klooster. Dit klooster, I Segreti Del Chiostro is beroemd om de beste cannoli van Palermo. Via een prachtige gang kom je in de kloostertuin, zo mooi, zo'n stil plekje midden in de stad. De bakkerij en winkel ligt aan de kloostertuin. Natuurlijk een cannolo gekocht en een "tietje" van de zusters (zie foto). Overheerlijke cannolo, maar de "tietjes" van de zusters uit Sambucca di Sicilia waren lekkerder.
Om te lunchen gingen we terug naar Café-Bistro-Bisso/liberia Dante waar we met Jasmijn zondag wat gedronken hadden. Ligt tegen het Piazza Quattro Canti aan. Mooi plekje, leuk café/bistro/ personeel en lekkere gerechten. Vooraf panelle en bloemkool-polpette/ hoofgerechten vega-hamburger, spaghetti zeebaars met kappertjes en basilicumpesto. Heerlijk.
Palermo, wat indrukken:
koffiewinkeltjeNu we weten hoe makkelijk je in Palermo kunt parkeren, zullen we komende jaren nog wel terug gaan. We vonden het allebei een super mooie, leuke en gezellige stad.
Omdat we maar 1 week in Altavilla Milicia waren, en een hele dag lang stortbuien hadden, hebben we, behalve Palermo 2 dagen bezoeken, maar een paar uitstapjes gemaakt. Een was naar de archeologische opgravingen in Solunto.
De archeologische opgravingen van Solunto liggen op de steile heuvels van de Monte Catalfano. Geweldig uitzicht over Capo Zafferane en de kleine havenstadjes Porticello en Sant'Elia.
Solunto was vroeger met Mozia en Panormus (huidige Palermo) een van de belangrijkste Carthaarse steden op Sicilië.
Het was die dag erg warm (en geen boom te zien op de hele site), en niet alleen een hele klim van de parkeerplek naar de site toe, maar op de site ook veel klimwerk. Na een anderhalf uur vonden we het wel welletjes en daalden af naar onze auto (met airco/ ha, ha).
We hebben ons zelf toen verwend met een heerlijke lunch bij Villa Cefala, onderdeel van een agriturismo, in de gemeente Santa Flavia. Het landgoed bestaat, behalve uit een restaurant, over een park, zwembad, spa, appartementen en kamers. Lijkt me heerlijk om daar eens te logeren. Vanaf de drukke SS113 rij je de oprijlaan op, naar de parking. Via een park loop je naar de binnenplaats, waar het restaurant ook aan ligt. Doodse stilte, een verademing na de drukte en de geluiden op de weg. Het restaurant is een enorme grote zaal, met hoge ramen. Antiek/ rustiek, maar mooi ingericht. Vriendelijke ontvangst, we waren de enige lunchgasten. Verrukkulluk gegeten: met o.a. cannolo gevuld met garnalen-creme en saus van bloemkool en limoen, tartaar met artisjokkenhart en een saus van kaas en saffraan; gamba geinjecteerd met een emulsie van guacomole en vijg; lauwwarme gebakken cassata met kaneelijs. Wat een verwennerij.
Op donderdag heel de dag regen, regen en nog meer regen.
Een ritje langs zee hoort er voor mij toch altijd wel bij. Via de SS113 en later afgebogen bij Porticello, naar de weg vlak langs de zee. Helaas kon je hier maar weinig de zee zien, omdat tussen de weg en de zee veel huizen staan. Jammer, maar de route was prachtig en heerlijk rustig. In Aspra zijn we uitgestapt voor een terrasje en wandeling langs de zee. Op de "boulevard" staan prachtige kunstwerken, en er is een mooie, kleine, knusse haven. Een heerlijke relaxte middag.
En dan is de week weer voorbij, en vertrekken we naar ...... "mijn paradijs" Casa Canale in Castel di Tusa. Omdat de SS113 vlak langs de kust ligt, zijn we lekker via deze weg gereden i.p.v. over de snelweg. Weinig verkeer en mooier.
Rond lunchtijd waren we bij Porto Marina, waar we met z'n allen blij waren dat we elkaar weer zagen. Beetje bijpraten, koffiedrinken, lunchen etc. Omdat we hier al zolang komen gaat Pino (eigenaar huisje) niet mee naar Casa Canale, en na de lunch gaan we er op ons gemakje naar toe.
Zodra de poort opengaat en ik de auto de tuin in ga, word ik helemaal blij. De ligging op een heuvel, met 180 graden zeezicht, blijft voor mij nog steeds het mooiste dat er is. Eerst op verkenning door de tuin, de terrassen, het zwembad, de buitendouche, het is er allemaal nog. Afgelopen jaar is er niets veranderd e/o verbouwd. Is ook niet nodig, want het huisje, de tuin en alles er om heen is prachtig. Ben zooo blij dat we hier weer 2 weken mogen verblijven.
Elk jaar zien we hier natuurlijk veel hagedissen, soms wilde zwijnen of een zonnende slang. Dit jaar was er een wezel actief, op het dak van het huisje, maar ook aan de "wandel" in de tuin. Zo leuk, helaas is zo'n wezel te snel om foto's te maken, voordat de camera aanstaat, is ie al verdwenen. Maar dit jaar hadden we veel geluk, vlakbij ons terras bij het zwembad waren er 2 parende slangen. En deze waren zo druk met elkaar, dat ze geen aandacht voor mij en de camera hadden.
Op een ochtend zijn we lekker wezen wandelen door Castel di Tusa. Tuurlijk, we kennen het, maar het blijft mooi, de smalle straatjes, het kasteel, uitzicht op de kleine haven en verderop Lungo Mare en de zee. Verveeld nooit en daarna lekker naar Porto Marina voor koffie/ ijs/ gebak e/o lunch. Meer hebben we hier niet nodig!
Vlak voordat we vorig jaar vertrokken maakten we kennis met Giuiseppe Alfieri, nee niet "onze Pino Alfieri" en ook geen familie van elkaar, maar een kok. Pino had ons aan elkaar voorgesteld en verteld dat Guiseppe een nieuw restaurant Prandia ging openen in Castel di Tusa. In de voormalige galerie van Fiume d'Arte zou het restaurant van Giuiseppe komen. Een restaurant met 2 keukens, eentje met fijne Siciliaanse gerechten , met procucten uit Sicilië en eentje met bijzondere pizza's. Afgelopen jaar heb ik Prandia op instagram gevolgd en het water liep me erg vaak uit de mond. 3 Keer zijn we er geweest, 2 keer fijne keuken gerechten gegeten en 1x pizza-avond. Weet niet waar te beginnen. Het restaurant is erg mooi, heeft ook een mooi terras met zeezicht, het is groot, maar wel gezellig. De keuken is open, zodat je de hele staff aan het werk ziet.
Wat hebben we zoal gegeten bij Prandia:
tartaar van gerookte tomaten, met kappertjes, basilicum en olie. Garnaal uit Mazara del Vallo met kleine schelpjes en saus met verse gember. Risotto met 3 verschillende manieren courgette, geconfijte tomaat en marjolein. Ravioli gevuld met schelpdieren en kleine mosseltjes, met een schuim van aardappel, kappertjespoeder en peterselie-olie. Lamsdijtjes met gegrilde wortel, mosterd en vijgensaus. Tonijn-tartaar, geconfijte ui, saus van Marsala-wijn en sinaasappel. Nou, ik had me niet vergist, het eten hier is subliem. Daarnaast is de bediening erg vriendelijk en behulpzaam als we iets in het Italiaans niet begrijpen. Na afloop kwam Giuiseppe ons een, alcoholvrij, drankje aanbieden: Kombucha. Ik had er wel al eens van gehoord, maar nog nooit gedronken. Giuiseppe maakt het zelf en serveerd het met alcoholvrije bubbels. Heerlijk verfrissend. Hij liet ons de "moeder-pot" zien (net zoiets als bij zuurdesem) waar je steeds weer nieuwe drankjes van maakt. Het ziet er niet uit, en daarom krijg je het pas te zien als je het drankje geproefd hebt. Het heeft een rustige op maag-en darmstelsel na de maaltijd.
De pizza-avond bestond uit: vooraf 4 stukken verschillend brood, met 4 soorten olijfolie, uit Agrigento, Gangi, Sant 'Agata en Reitano. De ober legde uit welk brood bij welke olijfolie hoorde, en in welke volgorde het gegeten "moest" worden. Nou ben ik dol op stukjes brood en olijfolie, maar dit was echt hemels lekker. Daarna volgden de pizza's, 1 vegetariana en 1 pizza tre cotture, gestoomd 100 graden, gefrituurd 180 graden, in de oven 400 graden: belegd met stukjes vijg,gerookte kappertjes, sinaasappel-kruim en rauwe ham. Ook nu weer overheerlijk allemaal.
Maar natuurlijk hebben we ook bij onze vrienden van Damatusa gegeten, o.a. panelle, pizza's, gegrilde entrecote, ravioli met pistachesaus. Het eten is er heel lekker en het is heel gezellig, omdat we elkaar al zolang kennen. Behalve lekker eten is het ook altijd lekker bijpraten.
In Tusa was ook een nieuw restaurant gekomen: Disiu, met 2 opties, Siciliaans eten en sushi. Omdat mijn Italiaans niet goed genoeg is, kon ik niet vragen hoe de eigenaren op dat idee gekomen waren. Henk koos een mix grill gerecht en ik mosselen met citroen. Heerlijk. Leuke mensen, leuk plek, op een pleintje met een terras.
Twee weken lang hebben we genoten van de lunches, zoals Pasta Trapanese, Carbonara, Norma, Tonijn-eitjes en limoen, Arancine etc in Porta Marina. Daarnaast natuurlijk ook van het ijs, de granita's, de beignets, gevulde zoete deegflapjes, of met crema gevulde deegflapjes en nog veel meer. Wij zijn zo blij met Pino, Nunzia, Cris, Epy, Concetta en Sheini, zij verwennen ons 2 weken lang!
In al die jaren dat we nu op Sicilië komen, hebben we zelden niet lekker gegeten. Het is altijd gewoon, lekker, heerlijk, verrukkulluk, hemels of subliem. De plekken waar we gegeten hebben, variëren van: eenvoudig eetcafé, "snackbar", tot mooi restaurant, landgoed of agriturismo met eenvoudig servies tot plastic bordjes. We hebben ondervonden dat het niet uit hoef te maken hoe een eetplek er uitziet, lekker eten kun je overal op Sicilië.
NB:
Toen we namelijk in Altavilla Milicia waren, had ik een revieuw gelezen over de beste pizza van de stad. Nou dat wilden we natuurlijk wel even testen. Onze laatste avond gingen we naar Pizzeria Da Corletto: bij aankomst bleek dat het een afhaal-pizzeria was. Maar, zei de vriendelijke eigenaar, buiten staat een tafel en daar kunnen jullie eten als je wilt. Aangezien het lekker weer was, deden we dat. Geen servies, geen glazen, maar: plastic bekertjes en de pizza's werden geserveerd op de bodem van de pizzadoos. Een unieke ervaring met overigens overheerlijke pizza's!
En toen was het toch echt weer voorbij. Met de boot terug naar Livorno. Overnacht in Gavi, bij B&B La Fortezza Di Gavi. Ontzettend vriendelijke gastheer: Fabio, die door een fout van mij, ons een uur later dan eigenlijk incheckbaar was, warm verwelkomde. Mooie B&B, en zo te zien een mooi, oud stadje. Maar wij waren er maar voor 1 nacht. De volgende dag vroeg vertrokken ..........naar huis. Leuk weetje, lazen we op de menukaart van Osteria Piemontemare: ravioli komt hier vandaan! Dus ... ravioli gekozen als avondeten en het was heerlijk.
2 Juni om 6 uur vertrokken en na een goede reis, waren we 's avonds om half 10 weer terug thuis. Nu nagenieten van 3 weken Sicilië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten