dinsdag 12 juni 2018

Eten, uit eten op Sicilie, en wetenswaardigheden m.b.t. eten

Als ik heel eerlijk ben, gaat de liefde bij ons toch wel door de maag. En dan ben je op Sicilie aan het goede adres. Hieronder benoem ik een paar gerechten waar wij dol op zijn:

Hartige gerechten:
Arancini: "rijstbal" gevuld met bijvoorbeeld: ragoux, mozzarella en ham, maar vele variaties zijn hierop mogelijk. Het kan per streek verschillen. Het wordt veel als snack gegeten als lunch, maar je komt het ook op het menu tegen als antipasto, maar dan meestal wel wat verfijnder en kleiner formaat.
Pasta a la Norma: pasta met aubergines en geraspte zoute ricotta.
Caponata: Siciliaans stoofgerecht met aubergines, tomaten en azijn, wordt lauwwarm of koud gegeten.
Pasta con le sarde: pasta met sardientjes en rozijnen.
Involtini: dit zijn opgerolde gevulde vlees-of visrolletjes.
Salsiccia: worstjes, in allerlei formaten en smaken. Afhankelijk van de streek waar je bent. Overheerlijk vind ik salsiccia met finocchietto (wilde venkel).
Prosciutto: rauwe hammen, in zoveel smaken als er inwoners zijn op Sicilie lijkt het wel.
Capo Collo: rauwe ham gemaakt van varkensnek vlees, elke slager heeft z'n eigen recept m.b.t. kruiden etc.
Castrate: gecastreerd lamsvlees van de gril of uit de oven.
Pasta allo scoglio: pasta met mosselen, vongele en inktvis.
Panelle: dunne kikkererwtenmeel flapjes bestrooid met zeezout. Heerlijke snack, vaak ook onderdeel van de antipasto.

Zoetigheden:
Cassata: laat je niet afleiden door de groene kleur (marsepein) overheerlijke taart met zoete ricotta.
Cannolo: opgerolde gevulde wafeltjes
Cassatelle: (gefrituurde) deegflapjes gevuld met zoete ricotta en bestrooid met poedersuiker. Wordt lauw-warm gegeten.
Granita: ijs gemaakt van vers fruit, suiker en water. Ook zijn er granita's van chocolade, koffie, en diverse notensoorten. De Granita Limone is verrukkulluk als het heet is, zo verfrissend. Op Sicilie wordt tussen de middag ook vaak een Brioche Granita of een Brioche Gelato gegeten: een zoet broodje gevuld met Granita of met ijs.

Verder kun je in veel barretjes lunchen (tavolo caldo) en of zoetigheden eten, ook zijn er overheerlijke ricottataarten, fruitvlaaien en wat al niet meer. Een kwestie van proeven!

Op Sicilie kun je overheerlijk vlees eten, zowel rund, (zwart)varken, lam, het smaakt allemaal zalig. Hier geen grote dieren boerderijen, maar alles op kleine schaal en de dieren krijgen allemaal "eerlijk" voedsel. Dat proef je!
En natuurlijk "moet" je vis, schelp- en schaaldieren eten, zeker als je aan de kust ben. 's Ochtends vroeg vers gevangen, 's middags op tafel. 
Verder ben ik dol op allerlei gerechten, zowel zoete als hartige, met pistachenoten. Zalig!

Koffie:
Mijn favoriete koffie is espresso, maar op Sicilie (en ook in de rest van Italie) is deze voor mij ondrinkbaar. Je krijgt een vingerhoedje heeeeeeeeele sterke koffie. Hiervan gaat mijn maag protesteren. Na veel uitproberen heb ik het de laatste jaren gevonden: ik bestel espresso-lungo als koffie. Heerlijk. Maar vind je dat ook nog te sterk, kun je een cafe Lungo bestellen of een Americano, dat laatste vind ik echt ondrinkbaar, echt een te slappe bak koffie.

Voor degene die nog nooit in Italie, op Sicilie geweest zijn, uitleg over uit eten in Italie/Sicilie:
In heel Italie betaal je Pane & Coperto, een bedrag voor bestek en brood. Komt misschien vreemd over, maar dat is nu eenmaal het gebruik. Dat bedrag kan varieren van 1,00 pp tot 5,00 pp bij een chic restuarant. Het is dus geen fooi, maar gewoon voor het restaurant. Als je de ober een fooi wilt geven, altijd doen als je tevreden bent!
Dan het menu
Antipasto: voorgerecht. Wij bestellen regelmatig een antipasto misto, een mix van gerechtjes. Meestal is een portie genoeg voor 2 personen, op Sicilie is men over het algemeen gul met de porties. Men kijkt er trouwens ook niet vreemd van op als je een gerecht deelt
Antipasto misto paese: voorgerechtjes van het land, vlees (worst/ ham), groente en kaas
Antipasto il mare: voorgerechtjes uit de zee, vis, schaal-en scheldieren
Primo: 1e gang, pasta
Secundo: 2e gang, vlees of vis. Let op hier worden geen aardappels, frite, groenten of salade geserveerd. Dat dien je apart bij te bestellen: Contorni genoemd.
Dolce: zoetigheden, toetje, taart e/o ijs

Hieronder heb ik wat foto's geplaatst van allerlei heerlijkheden. Wellicht krijg je trek!!!

Ik zou zeggen: Buon appetito!


 

 

  

                        
 

                                   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten