dinsdag 31 oktober 2017

2017 Februari Gran Canaria, iets heel anders

Gran Canaria, dit stond nooit bovenaan mijn wensenlijst om te gaan bezoeken. Maar in 2016 verhuisden twee hele goede vrienden van ons er naar toe en in februari 2017 ben ik zelf maar eens gaan kijken waar ze wonen en leven en hoe het eiland nu werkelijk is. Voor mijn gevoel vooral veel hotels, appartementen, strand, eettentjes en niets doen. Zeker, die kant is er ook op Gran Canaria, maar het heeft veel meer te bieden, het is een prachtig eiland, een geweldige noord (west) kust, hoge bergen in het binnenland, stadjes-dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, super lange mooie zandstranden, immens hoge duinen en zo kan ik nog even door gaan.  

Met storm en regen vertrok ik, om na 4 1/2 uur vliegen aan te komen op een heerlijk warm en zonnig eiland. El Tablero de Maspalomas San Bartolome de Tirajana, zuid-oosten gelegen, heet het stadje waar W&R een prachtig appartament hebben. Het appartement heeft 2 balkons en een dakterras, heerlijk op een eiland waar je een groot deel van het jaar buiten leeft. Vanuit het grote balkon bij de woonkeuken zie je in de verte de zee. Daar word ik altijd blij van, de zee dicht in de buurt.
Mijn vrienden hebben allerlei dingen bedacht om met mij in deze week te doen, naar zee, naar de hoge duinen, het achterland bezoeken, naar de bergen, paar stadjes, terrasjes, lekker eten, thuis op balkon zitten en bijkletsen, kennis laten maken met vrienden, shoppen etc. Het was een heerlijke week, vooral blij mijn vrienden weer te zien en te spreken en daarnaast hebben zij mij verwend met een super lekker vakantie-weekje. Zou zomaar eens een traditie kunnen worden, week Gran Canaria in februari. 

Puorto Mogan:
Vlakbij El Tablero ligt Puorto Mogan. Mooi wit stadje gelegen aan zee. Tegen de heuvels ligt het oude stadje, pal aan de zee en de haven het nieuwe. Maar dit keer geen lelijke jaren 60-70-80 bouw, maar mooie witte huisjes, lage appartementencomplexen, gelegen in smalle straatjes die allemaal uitkomen op pleintjes. De huizen en appartementen zijn allemaal begroeid met bouganvilles, jasmijn etc. Prachtig ziet dat er uit. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes en het is er lekker rustig.




San Felipe:
In het noorden van Gran Canaria ligt San Filipe, een van de plaatsen die voor surfers het walhalla zijn. Prachtige rotsachtige kusten, "ruwe" zee met golfen en inderdaad surfers. Tegen de rotsen aan ligt het dorp, het lijken van een afstandje net witte blok/lego huisjes gestapeld tegen de kust. Prachtig om te zien.



Aracus:
Onder Las Palmas ligt Aracus, een prachtig stadje gelegen op 250 m. Het heeft een geweldig mooie kathedraal (gebouwd door een leerling van Gaudi), prachtig park met drakenbloedbomen, straten met oude mooie huizen, winkels, terrasjes etc. Heerlijk om hier even te kunnen slenteren, hier en daar wat bekijken en natuurlijk een kopje koffie te drinken.





          


Firgas:
In het noorden ligt ook Firgas. Een stadje bekend om zijn bronwater. Het heeft een prachtige steile straat, die bestaat uit een soort trap van keramiek tegels die alle Canarische eilanden uitbeelden. Dit gaat over in een waterval trap. Prachtig zicht. Ernaast staan op alle treden bankjes met afbeeldingen van Firgas. Ook is er nog lange muur met oude wasplaatsen.

       

      


Puerto de Las Nieves:
In het noord westen ligt Puerto Las Nieves, een vissersdorpje. Het hoort bij een van de mooiste dorpjes van Gran Canaria. Ook hier zijn het vooral witte huizen, veelal met de kleur blauw als accent. Van hieruit kun je ook de boot nemen naar Tenerife. Het is een geliefd dorp bij de "Canaries" en om vis en/of scheldieren te eten. Wij hebben hier ook overheerlijk geluncht, met uitzicht op zee. 


Nog nooit eerder heb ik zo'n overheerlijke, gegrilde, inktvis gegeten. Super!

 



Pico de las Nieves: 1.949 meter hoog:
In het midden van het eiland ligt Pico de Las Nieves, de hoogste berg van Gran Canaria, met uitzicht op Tenerife. Het is al een feest om er naar toe te rijden, prachtige bochtige wegen, mooie uitzichten, doorkruis je dorpjes op weg naar boven. Het uitzicht is waanzinnig. Je ziet een deel van het eiland Gran Canaria, plus Tenerife. 





 


Het strand tussen Playa del Ingles & Costa Meloneras:
Playa del Ingles is natuurlijk de hotspot van zonnende vakantiegangers, maar het heeft een strand waar je ook eindeloos langs kunt lopen, heerlijk met je voeten in de branding. Een kleine 2 uur hebben we over het strand gelopen, met de prachtige zee aan de ene kant en de duinen aan de andere. Heerlijk was het en ook intens mooi.











                                                                     

                                         

Ik had net gehoord dat er zelden kwallen op het strand liggen, toen we deze mooie tegen kwamen. Is toch echt een beauty, aan de ene kant lijkt ie net een walvis en van de andere kant net een vogel (vind ik). Prachtig is ie!

San Bartelome de Tirajana/Tunte:
Het ligt in het midden van het eiland op ongeveer 40 km van zee. Je kunt hier genieten van de bergen, 890 meter, en de zee. Het is een prachtig plekje met Tunte als middelpunt van een krater. In het VVV kantoor is een klein museum gevestigd waar je kunt zien hoe hier vroeger geleefd werd. Bij het afscheid kregen we een sinaasappel uit eigen tuin, zo lief.

 



In het museum:

 



Tejeda:
Tejeda is een bergdorp, waar je komt nadat je een prachtige bochtige weg hebt gereden. Het dorp wordt omringd door bergen en je hebt een prachtig zicht. Je kunt er heerlijk doorheen slenteren, en uiteraard ook weer terrasjes, restaurantjes en de "beste bakker van amandelkoekjes" bezoeken en wat koekjes meenemen voor thuis. Heerlijk.

 
Mijn week hier, logerend bij mijn vrienden, vloog voorbij. Het was heerlijk, de vriendschap, de uitjes, het eten, de terrasjes, het shoppen en natuurlijk ook de heerlijke temperatuur. Nu begrijp ik dat mensen in de winter gaan "overwinteren", zon op je lijf in februari is verrukkullijk!

Zomaar nog wat foto's van dit mooie eiland:

de heerlijkste Paella ooit!
     


    




                       


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten