dinsdag 5 oktober 2021

2021 Update restaurant-tips Sicilie

Het is lang geleden dat ik wat schreef over restaurants, bars en terrasjes op Sicilie. Door de jaren heen zijn er best wel weer wat nieuwe "heerlijkheden" bij gekomen. Die wil ik graag met jullie delen.
Laat ik vooral zeggen dat je op Sicilie overal lekker eet, hoe "aftands" een eetgelegenheid er ook uit kan zien. Hieronder een foto van Pino Alfieri met ons, bij zijn familiebar Porto Marina, waar onze liefde voor Sicilie in 2010 begon.


Voor meer foto's van de restaurants en de gerechten zie de blogposts met info over de desbetreffende dorpen, stadjes, regio's. 

Alleerst begin ik met restaurants en bars in de regio waar wij sinds 2010 elk jaar komen (behalve natuurlijk nu tijdens de Covid maatregelen niet. Sinds mei 2019 waren we niet meer geweest, tot september dit jaar, 2021). En dat is in de omgeving van Castel di Tusa, Noord Sicilie.

Castel di Tusa: 
Porto Marina, ontbijt-lunch-cafe, ijs, granita's, taartjes. Eenvoudige en overheerlijke arancini, antipasti en pasta's. Verrukkuluk ijs, granita's en taartjes. The best place in town!
Trinacria, restaurant en pizzeria, eenvoudig maar heerlijk eten.
Damatusa, restaurant en pizzeria, eenvoudig maar heerlijk eten. Super leuke eigenaar en kok:Maria. 
Tus'Hotel: restaurant in het hotel. Lang geleden dat we er gegeten hebben, maar het was verrukkulluk.
Al Mare: is van dezelfde eigenaar als Tus'Hotel. Pizzeria met groot terras met zeezicht. Helaas hebben wij er gegeten toen het stond te gieten, dus binnen. Mooie grote ruimte, strak ingericht. 1 Nadeel vonden wij, er waren 3 grote tv schermen met non stop muziek op, waarvan wij vonden dat het te hard stond (misschien worden we oud; ha, ha). De pizza's en de toetjes waren heerlijk.
Al Punto: gelegen aan het strand van Lungo Mare in Castel di Tusa. Een paar jaar geleden nog een soort eet-cafe, nu een volwaardig restaurant. Mooi opgeknapt, zowel binnen als buiten. In het verleden heerlijk gegeten, deze vakantie lukte het niet, omdat zij zelf vakantie hadden, toen wij in Castel di Tusa waren.
Lampare: cafe-restaurant bijna op het strand van Castel di Tusa, bij het Kasteel. Het beste plek als terras, want je zit bijna met de voeten in de zee. Wij gaan hier alleen naar toe voor koffie e/o borrel en het uitzicht. We hebben er 1x gegeten en dat was niet echt geweldig. Maar hier lekker luieren met je koffie of je drankje is een genot.
Grotto Marina: een van de oudste restaurants van Castel di Tusa. Gespecialiseerd in visgerechten. Vlees liefhebbers hebben er weinig keuze. De keer dat we er aten was wel goed.
ART Hotel: het terras van dit hotel is een prachtig plek aan zee om te gaan eten. Het plek is super, de inrichting van het terras is meer dan mooi. Heel bijzonder, je moet het gezien hebben.
Het is alleen voor deze regio prijzig tov de kwaliteit. Wij zijn er dan ook maar 1 keer geweest. Het eten is in andere restaurants in de regio veel beter.
De Nasone: ontbijt-lunch-cafe, ijs en taartjes. Geopend in de afgelopen 2 jaar, voor ons nieuw dus. Zij waren met vakantie toen we nu in Castel di Tusa waren, dus volgend jaar gaan uittesten.
Tusa:
Panza e Presensa: trattoria/pizzeria. Heerlijke pizza's en a la cart gerechten die je niet overal ziet. Bijvoorbeeld Ravioli met salsiccia. De a la cart gerechten gaan we de volgende keer uittesten.
Le Giare: ristorante/pizzeria in het centrum van Tusa. Mooi gewelven restaurant, met klein terras voor de deur. Heerlijk pizza's en pasta's gegeten.
Belvedere: Op het hoogste punt van Tusa ligt Bar Belvedere: het mooiste plekje van dit prachtige stadje. Met een uitzicht over de vallei en de zee. Zeer vriendelijke eigenaar, lekkere hapjes voor bij de borrel. Super plek om te zitten.
Bar Franco: een soort Porto Marina, maar dan in Tusa. Helaas waren ook zij met vakantie toen wij in Castel di Tusa logeerden. Dus volgend jaar maar gaan uitproberen. Het is een ontbijt-lunch cafe, met ook ijs en taartjes. Op Instagram ziet het er allemaal even lekker uit, en wat ik hoorde van vrienden die in Tusa wonen, is het dat ook.
S. Stefano di Camastre:
Giannino: restaurant, eenvoudig maar lekker eten. Mooi restaurant met aan de achterkant een mooi ruim terras.
Manueliana: restaurant, verfijnde keuken, heerlijk.
Felicita: restaurant en pizzeria, buiten de bebouwde kom. Prachtig plekje, geweldige eigenaar: Peppe, en heerlijk eten, de antipasti misto is super, net als de gefrituurde groenten. Ons favoriete restaurant in deze regio.
Belvedere: een ontbijt-lunch cafe in het centrum van
S. Stefano di Camastre. Je kunt er heerlijke ijsjes en taartjes eten.
Castelbuono:
Nangalarummi: restaurant, in heel Sicilie beroemd om zijn paddestoelen en truffelgerechten. Heerlijk eten, super plek.
Palazzacio: restaurant, verfijnde keuken, heerlijk eten, in een prachtig gewelfd gebouw (een oud palazzo).
Cefalu: 
Al Porticciole: restaurant met terras "in" zee, eenvoudig maar heerlijk eten.
CortilePepe: helaas is het er nog niet van gekomen om hier zelf te gaan eten. Maar de zoon van goede vriend van ons was laaiend enthousiast. Zowel van het eten als het prachtige terras op de binnenplaats, het restaurant en de bediening.
Castellammare del Golfo:
Luxor: restaurant aan de haven, heerlijk eten.
Scopello:
La Terrazza: restaurant gelegen aan doodlopend straatje, met giga grote tuin en prachtig uitzicht op zee. Heerlijk eten.
Cafe La Palma: lunchcafe, taartjes, ijs, koffie. Lekker en gezellig op een mooi pleintje.
San Vito lo Capo:
Gna Sara: traditioneel Siciliaanse keuken, super heerlijk eten.
Erice: 
Cafe Maria, cafe in oud palazzo, van 2 verdiepingen, met dakterras. Van hieruit prachtig uitzicht op Trapani. Je kunt hier koffie drinken met overheerlijke taartjes e/o koekjes. Ook hebben ze heerlijk ijs.
Alcamo Marina:
Strandtent Neverland (let niet op de naam), heerlijk plekje met bijna de voeten in het zand. Eetcafe waar je heerlijk kunt lunchen, kies dan de "grote kaart". 
Donnalucata:
Hotel restaurant Acquamarina: restaurant met uitzicht op zee, heerlijk eten.
Zafferana Etnea:
Trattoria e Tipico: traditioneel Siciliaanse keuken, heerlijk eten.
Randazzo:
Agora Enoteca Trattoria: restaurant in prachtig gebouw, met een super mooi terras onder een gebogen gewelf. Heerlijk eten, de antipasti misto is super.
Ucria:
Trattoria La Rocca Rial: restaurant in de bergen, op de weg van Randazzo naar Capo Orlanda, eenvoudige maar heerlijke Siciliaanse keuken, op een pracht plek boven in de bergen. 
Gangi:
Trattoria Santa Anna: traditioneel Siciliaanse keuken, heerlijk eten, alleen al de antipasti misto is de moeite waard.
Trapani:
Osteria I Vitelloni: overheerlijke en prachtige gerechtjes, zoals artisjokkentaartje met krokante varkenswangetjes reepjes.
Patti Marina: 
NonnAdele: het is net een cafetaria, je eet er zelfs van plastik bordjes. De gerechten verdienen beter, want het is meer dan heerlijk, het eten van de kok: mevrouw Adele. Wij zijn er 2 keer wezen eten, verrukkulluk gewoon. Haar man die de bediening doet is super aardig.
Tindarie: Pane e Vino: Henk had voor wij op vakantie dit restaurant ergens gespot. Dus wij op weg naar Tindarie. Een prachtig oud gewelven pand, met tevens een delicatessewinkel. Eerlijk, "boers" Siciliaans eten. De ruimte is prachtig om te zitten en het eten was overheerlijk.
Milazzo: Toto Passami L'Olio: als je in de buurt van Milazzo bent, rij dan maar even om, want dit was een super verfijnd etentje. Klein restaurant met klein terrasje en overheerlijke gerechten. Wij zijn dol op de eerlijke, boerse Siciliaanse keuken, en naar dat soort restaurants gaan we ook het meeste. Maar verfijnd eten op z'n tijd is toch ook wel erg lekker.
Sciacca: dit jaar (2021) waren wij hier voor het eerst. Twee redenen, we waren nog nooit eerder op zuid Sicilie en sinds vorig jaar woont ons nichtje Jasmijn hier een deel van het jaar, samen met haar vriend Enzo. 
Café Dante: vlakbij de haven van Sciacca heb je Dante. Een prachtig ontbijt, taartjes, ijs en lunch-café. Zowel om daar gezellig binnen of buiten op te eten, maar meenemen kan ook.
Bar SanAngelo: dit is een klein ontbijt-lunch cafe'tje, waar je ook heerlijk ijsjes en taartjes kunt eten. 
Terrazza Scandaglia: met het mooiste uitzicht van Sciacca, kijkend maar de zee en de oude haven, kun je hier genieten van je ijs of taartjes en koffie. Heerlijk plekje.
Bar Rossi: hier hebben ze het meest verrukkulukke, zalige pistache-ijs. 
Bali Caffé: de lekkerste koffie dronk ik hier. Daarbij heerlijk mini croissants, appelgebak, hele leuke eigenaresse en 2 terrassen. 1 aan de straatkant en 1 achter, op het binnenplein van het gemeentehuis.
Amadeus: restaurant beroemd om z'n visgerechten, maar gelukkig voor manlief ook heerlijke vleesgerechten.
San Paolo: een heerlijk restaurant in de haven van Sciacca, met een dakterras, met uitzicht op de zee. Heerlijk verfijnd eten, zowel vlees, vis, vega.
Lenzo-Bottega di Mare: in het oude centrum van Sciacca, in een "gewelven"huis is dit kleine restaurant. Het heeft een hele verfijnde heerlijke keuken.
Cola Peche: super mooi restaurantje met een geweldige gastvrouw, de meest heerlijke, verfijnde, gerechten. Een feest om hier te eten. 
Cantine de Gregorio: net buiten Sciacca, op het platteland, ligt Cantine de Gregorio. Een landgoed omgeven door olijf-boomgaarden en wijnranken. Je komt aanrijden via een oprijlaan langs olijfbomen. Dan ontdek je een prachtige tuin met terras. Het gebouw zelf is prachtig en smaakvol verbouwd. En dan nog het eten: werelds heerlijk, prachtig, zalig. 
Contrada Foggia: (buitenwijk Sciacca): op loopafstand van ons huis waren 2 pizzeria's. Bij eentje alleen maar pizza's en bij de ander pizza's, pasta's, vlees- en visgerechten.
Pizzeria L'Isola Ferdinandea: pizzeria langs de doorgaande weg, maar met een groot terras. Overheerlijke pizza's, zowel om daar te eten of om mee te nemen. 
Trattoria Pizzeria La Trazzera: in een zijstraat vlakbij ons huis was deze trattoria-pizzeria. Groot restaurant met groot terras, hier hebben we alleen maar een keer pizza's afgehaald. Volgende keer als we gaan, gaan we op het terras eten en neem ik een pasta. De menukaart zag er veel belovend uit. 
Venti Nodi: dit restaurant ligt op het strand van Contrada Foggia, een buitenwijk van Sciacca. Hun specialiteit zijn mosselen. Ze hebben een groot assortiment verschillende bereidingen van mosselen. Ik heb daar heerlijke mosselen gegeten met sinaasappel en verse gember. Hemels lekker. Verder uiteraard vis, vlees, vega en overheerlijke toetjes. Daarbij leuke bediening en mooie ligging aan zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten