woensdag 6 oktober 2021

2021 Update vervoer naar en op Sicilie



Tot een aantal jaren geleden vlogen we altijd via Brussel Zaventem met Brussels Airlines naar Sicilië. De laatste jaren vliegen we met Transavia, die 2x per week, van april-mei t/m oktober, rechtstreeks op Palermo vliegen. Vanuit Rotterdam vliegen is voor ons extra fijn, omdat het dichtbij is, parkeren niet duur (bij Hotel Wings/100 m lopen vanaf de ingang airport). Door de jaren heen zijn de ticketprijzen wel gestegen, zeker nu in Covid-tijd. Dit jaar waren we €560,00 kwijt voor 2 flex-tickets met 2 koffers van 20 kilo, 2x handbagage van 10 kilo en bedrag CO2 uitstoot. Als je tekst blog hieronder van 2015 leest, zie je dat dit een verdubbeling is. Maar times are changing, dus wie wil vliegen moet betalen. Je kunt behalve naar Palermo ook vliegen naar Catania, Trapani en Comiso. O.a. Ryanair, Brusselsairlines, Klm vliegen op Sicilië, al dan niet vanuit Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Brussel. Voor je zelf bekijken wat voor jou het meest praktische is qua thuisadres, maar ook naar welk deel van Sicilië je op vakantie gaat.

Auto huren op Sicilië: in het begin van onze vakanties naar Sicilië zocht ik altijd naar de laagste prijzen. Maar service en all inclusief autohuur weegt toch zwaarder. SunnyCars is misschien een beetje duurder dan de rest, maar je bent compleet verzekerd, ook ruiten/banden/onderkant auto etc en 2e bestuurder zit bij de prijs in. Ook hier zijn de prijzen gestegen tov 2015, en extra sinds Covid. In 2021 voor 3 weken (21 dagen) een comfort car keuze voor € 1.000,00. Economy is een goedkopere versie. Maar doordat Henk lang en "breed" is, is comfort ook belangrijk. Tip boek tijdig en met flex huur kun je (bijna) altijd tot op de laatste dag gratis annuleren. 

Uiteraard kun je ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn treinen e/o busdiensten rondom Messina, Palermo, Catania en Trapani. Ook zijn er stoptreinen op diverse routes langs de kust, maar er rijden op de meeste plaatsen maar weinig treinen per dag. Ook is er een busmaatschappij Pulman die diverse routes rijdt over het eiland. Wij kiezen echter voor vrijheid en gemak, want buiten de bebouwde kom waar wij meestal een huis huren, is geen openbaar vervoer.  

Uit Blog 23 maart 2015: Na ooit een keer met Ryanair gevlogen te hebben, was dat voor ons gelijk voorbij. Wat n gedoe. Wij vliegen al jaren via Brussel Zavetem met Brusselsairlines :

(http://www.brusselsairlines.com/nl-nl/). Zeker als je vroeg boekt lage prijzen. Meestal vliegen wij, rechtstreekse vlucht naar Catania of Palermo, voor E250,-/E280,- voor 2 personen heen en weer (inclusief 23 kg incheck bagage p.p.). Is niet echt duurder dan Ryanair, tenminste als je daar ook inchekbagage hebt. Met alleen handbagage is Ryanair natuurlijk vaker goedkoper. 
Verder gaan er ook vluchten via Thomas Cook, AirItalia en Ryanair naar Sicilie. Er zijn 4 luchthavens op Sicilie: Catania, Palermo, Trapani en Comiso. 
We bekijken altijd welke vlucht het goedkoopst is, of naar Catania of naar Palermo. Vanuit Catania is het ongeveer 2 uur en een kwartier en vanuit Palermo ongeveer 1 1/2 uur naar Pino/Casa Canale. Vorig jaar vloog een vriendin van ons op Trapani (vanuit Brussel Charleroi) en dat is ongeveer 2 uur en een kwartier naar Pino/ Casa Canale. Prijs, reistijd etc is natuurlijk altijd een afweging.
Op beide vliegvelden kun je een auto huren. Wij regelen dat altijd vanuit Nederland. Heb al via diverse maatschappijen een auto gehuurd: Sunnycars, SicilybyCar, Europecar, AutoEurope, Hertz. Ook hier geldt: zoeken naar de goedkoopste aanbieder, met de beste verzekering. Aanrader voor Sicilie is wel dat jij je auto allrisk verzekerd. Een nadeel van de Sicilianen: ze rijden als "gekken". Elke auto heeft wel deuken e/o krassen. Gemiddelde prijs voor 3 weken, inclusief allrisk verzekering en 2e chauffeur is tussen de E750,- en E850,-. Ook hiervoor geldt vroeg boeken loont. Goede reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten