woensdag 4 maart 2015

2011-2014 Tips over Noord Sicilie


In deze omgeving heb je, behalve Cefalu en Palermo, geen grote plaatsen of indrukwekkende opgravingen. Maar de kleine plaatsjes zijn ook de moeite waard, en zeker ook het achterland en de Eolische eilanden. Deze streek is het minst toeristisch voor buitenlandse toeristen. Italianen komen er wel veel, maar dan vooral in het seizoen (augustus).
Castel di Tusa ligt precies tussen 2 nationale parken: Park Madonie 


en Park Nebrodi











Nebrodi is wat moeilijker toegankelijk, heeft minder wegen, maar ook zeer geschikt voor wandelingen, fietsen/mountainbiken. Van hieruit heb je ook goed zicht op de Etna. Beide parken hebben een gedetailleerde kaart. 









Madonie is al wat meer ingesteld op bezoekers, zonder dat het toeristisch is. Geweldig mooie natuur en indrukwekkend landschap. Bij het VVV kun je (wandel)routes krijgen, en als je een gedetailleerde wegenkaart hebt kun je ook met de auto prachtige ritjes in de parken maken. Als je geen SUV of Jeep hebt, neem dan geen onverharde wegen, deze zijn nl. zo slecht dat je kans hebt dat je de onderkant van je auto beschadigt.



Castel di Tusa en Tusa: is een gemeente. Castel di Tusa ligt aan de zee, 


en Tusa boven op de berg

Aantal inwoners samen met nog een gehuchtje 3.000. 
In Castel di Tusa kun je een leuke wandeling door dorp en langs de zee maken. ART hotel 


ligt aan de zee, en op vrijdag om 12.00 uur kun je hier met een gids (spreekt ook Engels en Frans) de bijzondere hotelkamers bezoeken. Elke kamer is door een kunstenaar ontworpen en heeft een thema. 

Ook de entree hal en de kelder met atelier zijn het bekijken waard. Vanaf half mei kun je buiten aan het strand eten, maar de locatie is mooier dan het eten. 



Vraag in het hotel de folder van de kunstwerken (10 stuks) die verspreid door de omgeving staan. Het is een routebeschrijving en tevens uitleg over de kunstwerken. Elk kunstwerk heeft een betekenis. Het zijn bijzondere kunstwerken en zeker de moeite waard om te gaan zien. Daarnaast kom je hierdoor in het prachtige achterland van Castel di Tusa.
Voor meer informatie kijk op: www.ateliersulmare.it. Dit atelier ligt net naast het hotel, het verkoopt ceramiek, kunstvoorwerpen, je kunt kunstboeken bekijken en wat drinken.


Het kasteel van Castel di Tusa is bewoond en niet toegankelijk, alleen van buiten te zien, maar heerlijk om via de diverse trappen in het dorp naar toe te wandelen.
In Castel di Tusa heb je ook nog Tusa Hotel, een oerlelijk nieuwbouw (uit 2011) gebouw , maar hier is een spa etc. en heerlijk eten in het restaurant.
Castel di Tusa heeft een aantal restaurants waar je heerlijk kunt eten. Zoals ik al eerder noemde natuurlijk lunchen bij Porto Marina. En voor 's avonds kun je o.a. terecht bij: 
DamaTusa: pizzeria/ restaurant van Alessandro en Maria, midden in het dorp. Eenvoudige maar heerlijke keuken, porties zijn enorm groot in centrum van het dorp.
Grotta Marina: restaurant midden in het dorp. Lekkere gerechten en ook heerlijke visgerechten, met vis uit “eigen zee” en een heerlijk terras.
Tusa Hotel: de gerechten in het restaurant zijn heerlijk. Probeer ook eens de mix schotel van gegrilde en gefrituurde groenten, zo puur en in niets doet het denken aan eten uit een frituurpan!

Tusa: als je gaat, vraag dan in bar Porto Marina naar de oude weg naar Tusa. Prachtig oud weggetje langs honderden hele oude olijfbomen (1000 jaar oud). 


In Tusa is een route/ bewegwijzering uitgestippeld. Heeft (veel) mooie kerken, prachtige straatjes en huizen en een enorme trap/straat naar bovendeel van het dorp (bij ruïne kasteel prachtig uitzicht) , een klooster met kapel en tuin (aan de rand met mooi uitzicht over de vallei). Trek aan touw naast de deur en een van de zusters laat je kerk en tuin zien. 



In de kerk is een bijzonder tafereel van een kerstgroepJe kunt hen ook vragen of je in het klooster mag kijken, je krijgt dan een rondleiding door het gastenverblijf. Dit is precies hetzelfde als het verblijf waar de zusters wonen. Net buiten het klooster is een calvarie, prachtig gelegen met in de verte de zee. 


De zusters leven van de opbrengst uit hun tuin en van de vrijgevigheid van de mens. Giften nemen zij principieel niet aan, maar bij de kruidenier in Tusa kun je een donatie doen, waar de zusters dan de boodschappen van kopen die ze nodig hebben. 
In Tusa lijkt het echt of de tijd heeft stil gestaan. Op de diverse bankjes, muurtjes zie je oude mannen zitten te kletsen. Als je het Italiaans machtig bent, is het leuk om met heb in gesprek te gaan. Sommigen van hen spreken nog een beetje Duits, velen zijn in de jaren 60 in Duitsland als gastarbeider aan het werk geweest. Dit kom je in veel van de kleine plaatsjes tegen, en de heren zijn maar wat trots als ze hun Duits weer eens ten gehore mogen brengen.


Bij Het Belvedère heb je behalve een prachtig uitzicht ook een heel leuk cafeetje met terras.
Via de nieuwe weg naar Tusa, of via deze weg terug naar de SS113, kom je langs een opgraving, Halaesa. Gratis te bezoeken/ staat aangegeven

Santo Stefano di Camastra: ligt op 10 km van Castel di Tusa. Is beroemd om z'n ceramiek.  Bezoek eens een minder traditioneel maar modern ceramiek atelier van Giuseppe Prinzi, ligt aan de hoofdstraat, de Via Nazionale. Kleine levendige stad, met een gedeeltelijk mooi oud centrum, kerken etc. Hier zijn ook veel winkeltjes, bars en restaurants. 



Giannino, eerlijk, lekker eten in een huiselijke omgeving (zowel lunch als diner). Midden in centrum.
Manueliana, heerlijk eten, mooie gerechten, mooi restaurantje vlakbij het station (zowel lunch als diner)
Contrada Felicita: heerlijk eten, bijzonder uitgebreide heerlijke antipasta, prachtig gelegen op heuvel net buiten de stad (zowel lunch als diner), met een geweldig uitzicht.


Cefalu: prachtig stadje op een half uurtje rijden vanuit Castel di Tusa, via de SS113. Parkeer bij de haven (gratis) en loop via de kustweg naar het centrum. Prachtig oud stadje met mooie kathedraal, waterplaats, strandjes, wir war van straatjes en een hoge rots. Deze kun je “ beklimmen” via een looppad, vanwaar een machtig uitzicht.




Al Porticciolo; restaurant/pizzeria met terras aan zee. Geweldig setting, vriendelijke bediening en heerlijk eten, zowel vlees als visgerechten.

Castelbuono: Ligt net boven Cefalu in de heuvels van het achterland, Madonie natuurpark. Heel mooi klein stadje met mooi centrum, (sober) mooi kasteel met zeer bijzondere kapel, en een prachtige kerk met een bijzondere crypte en bijzondere schilderingen in de kerk. Als je geluk hebt loopt er wel de koster of een vrijwilliger rond, die je een en ander over de kerk kan vertellen. De weg er naar toe (en ook terug naar de SS113), via Pollina, is prachtig. 







 

Palazzaccio: super lekker eten, mooi opgediend, klein gewelven restaurant (zowel lunch als diner). Midden in centrum.
Nangalarrumi: beroemd om z'n truffel gerechten. Super lekker eten, mooi opgediend, mooi restaurant (zowel lunch als diner). Midden in centrum. Is beroemd in heel Sicilië, en dat is het ook waard. Wij hebben er geluncht, voor diner schijn je te moeten reserveren.

San Mauro Castelverde: ligt net als Castelbuono boven Cefalu in het Madonie natuurpark.
Het ligt hoog in de heuvels, van hieruit prachtig uitzicht. Klein stil dorp waar de tijd echt stil staat. Smalle straatjes waar je in alle rust doorheen kunt slenteren. 

Mistretta: ligt net boven S. Stefano in de heuvels van het achterland. Klein stadje met rode daken en kinderkopjes en ene aantal mooie kerken en de ruïne van het kasteel.


Motta D'Afermo: hier ligt buiten het dorp op een strategisch punt De Pyramide



ontworpen en gemaakt door een kunstenaar verbonden aan Atelier sul Mare. In het weekend van 21 juni is er altijd Het feest van het Licht. Is de enige dag per jaar dat de Pyramide open is. Inde punt van de Pyramide is een gat waardoor het licht die dag precies naar het midden van de Pyramide schijnt. Dat weekend is altijd vol festiviteiten rondom de Pyramide. Ook zonder feest mooi om te gaan kijken, de weg er naar toe is prachtig en het uitzicht vanaf de Pyramide is geweldig. Het eerste gedeelte van de terugweg (is eenrichtingsverkeer) is zeer slecht wegdek en stijl, maar toch goed begaanbaar.


Eolische eilanden: De Eolische eilanden kun je buiten het seizoen bezoeken vanuit Milazzo. (In het hoogseizoen ook vanuit Cefalu). Onderzoek ter plaatse naar boottijden, want de sites kloppen niet altijd hebben wij ondervonden, of laat Pino bellen, of degene waar je logeert. Vlakbij de haven is een grote parkeerplaats. Wij hebben alleen nog Lipari bezocht, prachtig mooi eiland, echt super mooi (we waren er vorig jaar begin mei), we hebben een rondrit gemaakt met een taxi, hadden de auto in Milazzo laten staan. Milazzo zelf is ook de moeite waard.

                                                 

Capo Orlando:
Je rijdt via de SS113 richting Messina. Heerlijke kronkelige weg langs de zee. En op een gegeven moment kom je in Capo Orlando. Een prachtige grillige kust, met buiten het seizoen weinig te doen (vinden wij helemaal prima). Slenter langs de zee, neem een terrasje aan het water en geniet.



Enna:
Tussen Palermo en Catania ligt op een heuvel Enna. Een middeleeuwse stad, prachtig gelegen, met een nog mooier uitzicht over de heuvels en in de verte de Etna.




Calascibetta:
Ook Tussen Palermo en Catania gelegen, tegenover Enna. Een klein oud middeleeuws stadje op een stijle rots. Er zijn in het centrum nog oude grotwoningen te zien, een barokkerk, ruine van een kasteel en prachtige vergezichten. Ga op het plein van de kerk op een bankje zitten, of neem plaats op het terras en geniet van de rust en de schoonheid.



Isnello: boven Cefalu, in het Madonie park gelegen. Hier kun je 's winters skiën. Klein dorpje prachtig gelegen, met ruine van Byzantijns kasteel. Ook hier heeft de tijd stil gestaan. Zeker als het heet is en dan ze in de middag, totale stilte in het dorp, de warme lucht ligt op het dorp. Strijk neer op een terrasje en geniet van de rust en een koel drankje.


Taormina: beetje ver vanuit Castel di Tusa, maar via snelweg is het te doen. Prachtige stad, met veel kunst en cultuur. Parkeer de auto bij de parking van de kabelbaan (in de stad zelf bijna geen parkings) en ga met de kabelbaan omhoog. Je komt uit op 50 meter afstand van de stadspoort. Het oude theater is zeker de moeite waard, naast de kerken, paleizen etc. Bij het VVV kun je een plattegrond halen om zo een stadswandeling te maken. Daarnaast is er een prachtige kust, met kleine rotseiland voor de stad. Je kunt natuurlijk heerlijk na de stadswandeling, heerlijk gaan lunchen en dan gaan relaxen op het strand.







Palermo: hoeft geen toelichting. Advies van iedereen op Sicilië: ga met de trein en niet met de auto. En pas extra goed op je spullen, want zakkenrollen is daar bezigheid nr. 1! Palermo staat nog steeds op ons to do lijstje. Misschien dat het er dit jaar (2015) van gaat komen.

Monreale: kathedraal 8 km buiten Palermo. Schijnt geweldig, prachtig en indrukwekkend te zijn. Wij wilden er vorig jaar naar toe, maar kwamen op een verkeerd moment. Het stadje was over-en overvol door festiviteiten. Hopelijk dit jaar (2015).  
Plak hier een ritje achterland aan vast. Geweldige slingerende weggetjes die o.a. leiden naar 
Piana degli Albanesi: een Albanees dorp waar de taal en de cultuur van de Albanese bevolkingnog in werking is. Prachtige kerk, een paar mooie straatjes met oude huizen en kerkjes. 



Hier kregen we van de pastoor een eettip: Trattoria Giovanni,  eenvoudig maar lekkere keuken en la mama staat aan het roer en komt je vertellen wat de pot schaft en la papa kookt!




Parco Nebrodi, San Frantello:
Albergo Ristorante Hotel Rifugio del Parco; de weg volgend na San Frantello leid je naar dit plek. Een prachtig oud in ere hersteld “landgoed” met een hotel/restaurant. Mooie ambiance en overheerlijk eten. De rit hierheen helemaal waard, en na bijvoorbeeld een heerlijke lunch kun je de rit door Nebrodi Park vervolgen. Of ga in de ochtend het park verkennen, je ziet er wilde paarden, zwarte zwijnen, orchideen, vogels, prachtige vergezichten naar de Etna of de andere kant naar de Eolische eilanden. 






De SS113 is een prachtige weg langs de kust van Palermo naar Messina. Ik vind het persoonlijk heerlijk om hier ritjes te maken, met prachtige uitzichten en paar leuke dorpjes, zowel vanuit Castel di Tusa richting Palermo, als van hieruit richting Messina. Ook kun je zowel in Nebrodi als in Madonie prachtige ritjes maken, met stops in kleine dorpjes die geplakt lijken te liggen tegen/in de bergen. In Cefalu bij de VVV kun je goede gedetailleerde (wegen)kaarten krijgen voor de omgeving (Madonie en Nebrodi parken), hier in Nederland moeilijk te vinden. 


    





Geen opmerkingen:

Een reactie posten