donderdag 5 maart 2015

2014 Tips over Zuid oost Sicilie: de Baroksteden


Zuid Oosten Sicilie:
Wij logeerden in een huisje in Camemi (zie pagina "onze huisjes op Sicilie), goed uitgangspunt voor onderstaande tips:
Syracuse: Veel Griekse opgravingen:
Grieks Theater . Hier werden voorbereidingen getroffen voor een voorstelling, dus een deel was al overdekt met houten banken, maar genoeg te zien om er van te kunnen genieten.
Romeins Theater: mooi.
Latomie: Steengroeven, met een prachtige ingang: Orecchio di Dioniso.
Catacomben: indrukwekkend met interessante rondleiding.
Museum archeologico Regionale: Mooie presentatie en  interessante collectie.
Het indrukwekkenste van Syracusa is de Santuario della Madonna Lacrime: een moderne kerk met een enorme omvang. Vanuit Ortigia zie je de kerk ook mooi liggen. 

       







Aan Syracuse zit schiereiland: Ortigia “vast”. Dit is echt de moeite, prachtige pleintjes, straatjes leuke restaurantjes en ijsjes mmmm. Barokke gevels , indrukwekkende Dom, slenteren langs de zee. Wij vonden dit deel van Syracuse het mooiste, leukste en gezelligste.

  

Noto:
Een en al Barok, het is eigenlijk een openluchtmuseum. Heerlijk om te flaneren, lunchen, terrasje, etc. Haal bij de VVV een stadswandeling, prachtig om te doen. Neem er lekker de tijd voor en pak regelmatig een van de terrasjes en geniet van deze bijzonder stad.



Villa Romana del Tellaro: mozaieken. Als je in de buurt bent zeker doen. Niet speciaal voor rijden. Ga voor Mozaïek naar Piazza Armerina: adembenemend mooi. Wij zijn hier niet aan toegekomen, maar kennis hadden nog nooit zoveel en mooie mozaieken gezien.

Scicli: Mooi, de moeite waard: barok met mooie pleinen en straatjes en restaurantjes. Haal bij de VVV een stadswandeling met de highlights. In een van kerken (op het grote plein naast een onooglijk lelijk gemeentelijk gebouw) hangt een schilderij van Jezus met een rok, prachtig schilderij. Blijkt vrij uniek. Op dit grote plein is een Osteria, 1e verdieping met daar ook een terras. Heerlijk gegeten.

      


Ragusa Ibla vonden wij geweldig. Ik blijf in herhalingen vallen, maar zoveel schoonheid aan barok, ongelooflijk gewoon. Heerlijk geluncht op een prachtig plein voor de Dom.

              

Comiso: wij waren hier 1e paasdag, er was processie, indrukwekkend. Comiso is een klein stadje, maar wel mooi om doorheen te slenteren, met een prachtige kathedraal en leuke pleintjes met terrasjes en restaurantjes en een heerlijk sfeertje.


Donnalucata: klein dorpje aan zee met prachtige kerk Santa Catarina di Siena, let vooral ook op de kerkdeur, deze is meer dan indrukwekkend. Schuin tegenover kerk het straatje inlopen, dan zie je op de hoek een bar/café met terras. Hele aardige mensen, met heerlijk “broodhapjes” bij de borrel.
Ook heerlijke gelateria Blue Moon met overheerlijk ijs en uitzicht op zee.
Lunch of dinertip: Cosiglio, geweldig gegeten, zeer vriendelijke ontvangst.

Lunch of dinertip, net buiten Donnalucata ligt hotel restaurant Acquamarina, ook hier heerlijk gegeten, vriendelijke bediening, zeezicht en terras in de tuin.

      


Langs de kust: Sampieri


Marina di Modica:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten