maandag 19 oktober 2015

2012 Bretagne, Finistere, arrondisement Morlaix

In juli 2012 waren we sinds lange tijd terug in Bretagne, in het departement Finistere, mijn favoriete. Finistere is dun bevolkt, ruwe rotsige kusten, lege stranden, kleine stadjes. Wij huurden in Plougoulm, in de buurt van Roscoff-St.Pol de Leon, een vrijstaand huisje. 



Het huisje lag in een stille woonwijk, net buiten het dorp. Een echt Bretons huis, wit met blauw en veel hortensia's. Goed ingericht huis met woonkamer en open keuken, 2 slaapkamers, badkamer op de begane grond, fietsen in de schuur.

Tips van dingen die je in deze omgeving kunt doen.

St. Pol de Leon:
De dag na aankomst reden we naar St. Pol de Leon. Hier bleek net die dag het jaarlijkse artisjokkenfeest te zijn. Prachtig weer maakte het een super dag. Een stoet met muziekanten, groepen in klederdracht trokken door de straten van de stad. Na de optocht was er op het marktplein een muziekfestival met Bretonse muziek, kraampjes met eten en drinken. Kortom veel plezier. 


 



In de zomermaanden is er altijd extra veel te doen, men is er dol op muziek, dus er treden regelmatig bandjes op, meestal gewoon op het terras van een cafe'tje.



Een paar mooie beelden van St. Pol:
                               




Roscoff:
Vanuit Roscoff vertrekken de boten naar Ierland. Net buiten het stadje is een grote nieuwe haven, waar de grote veerboten aankomen en vertrekken. In het stadje zelf is een mooie oude haven, waar de vissersboten liggen, en de plezier vaartuigen.




In Roscoff is vanalles te doen, mooie winkeltjes, veel cafe's en restaurants, vismarkt, boottochtjes maken langs de baai van Morlaix. 

                                        

            


      





Ile Anna:
Wat wij heerlijk vinden om te doen, is langs de smalle wegen van de kust rijden. Regelmatig uitstappen en wandelen, hier en daar een terrasje pakken en genieten van de geweldig mooie kust in Bretagne.

              

                                           

Penze:

Weer zo'n typisch Bretons huisje.


               

Morlaix:
Dit stadje ligt aan de baai van Morlaix. Pittoresk stadje met als eerste indrukwekkende wat je ziet: de spoorbrug die hoog boven het stadje uitkomt. Bijna overal waar je bent in de stad, zie je deze brug. In Morlaix kwam ik een mooi boekwinkeltje tegen waar ik een Bretons-Frans-Frans-Bretons woordenboekje heb gekocht. Ik vind het Bretons een prachtige taal, maar kan er geen touw aan vastknopen. Nu kon ik tijdens deze vakantie oefenen. Onze verhuurder vond het erg leuk toen ik hem in het Bretons kon groeten.



               

 

De kust tussen Plouescat en Brignogan:


 












Carantec:

Carantec heeft zandstranden en in augustus is het hier druk met toeristen. Nu begin juli is het er nog lekker rustig.



       

Bretonnen hebben een sterke traditie, eigen taal, eigen traditionele keuken, maar ook noviteiten, zoals: Breiz cola. 

De kust tussen Plougoulm en Plouescat:
Hier kom je de vreemdste rotspartijen tegen en ook keltische beelden.



                             


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten