zondag 18 oktober 2015

2015 Krijtrotsen, de zee, Wimereux, Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez

Tijdens carnaval 2015, heb ik mij thuis uit de voeten gemaakt. Ons huis is altijd een zoete inval voor vrienden en bekenden, en er komen ook altijd vrienden logeren. Henk is helemaal gek van carnaval en kijkt het hele jaar er naar uit; dit jaarlijkse feestje. Ik geef er niet meer om, dus uit huis is dan de beste optie.
Toen ik voor het eerst verliefd werd op Frankrijk (1981), was dat aan de Noord Franse kust, Nord Pas de Calais, bij Escalles om precies te zijn. 


Cap Blanc Nez



 Helaas kun je in Escalles niets huren met zeezicht, maar op een paar kilomter afstand ligt Wimereux, een prachtig stadje, pal aan de zee.


        

 



Nu heb ik het geluk gehad dat ik via www.mediavakanties.nl een eenvoudig appartement (2e etage) met zeezicht heb gevonden, van Belgische eigenaren (dhr. Dedeurwaerder). 
Kijk voor de eigen website op: http://www.appartement-wimereux.be. 
Het ligt aan een doodlopend straatje, grenzend aan de boulevard en pal aan strand en zee. Vanuit je bed kun je zo de zee zien, bij vloed is het net of de zee bij je naar binnen zal komen. Ik heb er 4 dagen genoten, heerlijk met een dikke deken op het balkon, turend naar de zee. Dagelijks meerdere malen over de boulevard heen en weer, en als hoogtepunt, dagelijks rond 17.00 uur als het vloed was: Zeehonden

Het (met de 3 puntdaken) appartementencomplex(je)


                                           

Waar je ook kijkt: zeezicht

In maart ben ik terug geweest, maar nu samen met Henk, een lang weekend. Ook hij vond het er heerlijk. Een mooi uitwijkplekje als we even een weekendje weg willen, op maar 3 uurtjes rijden van thuis. Als je rond 9 uur 's ochtends vertrekt, kun je om 12 uur aan de boulevard gaan lunchen! 

Zomaar nog wat foto's van Wimereux, " haar"  zee, en al wat mooi is.




    



Filmopnames vlak voor onze neus, op het strand, waar het over gaat??? Wij hadden geen idee, maar het was leuk om te bekijken. Ze zijn een hele dag bezig geweest, het was steenkoud en een enorm straffe koude wind. Maar het leek hen niet te deren.



Verder ligt het appartement zodanig dat je de auto niet meer nodig hebt. Alles is te voet bereikbaar, een paar minuutjes lopen: bakkers, supermarktje, slager, visboer, cafe's en restaurants etc. 

Lekker eten in Wimereux: 
La Vie est Belle:  De kleur rose van de gevel zet je misschien op het verkeerde been. Maar het is een erg gezellig restaurant, met vriendelijke dames en overheerlijk eten. Niet een alledaagse kaart, en dat is extra leuk. Ik heb het stoofpotje varkenswangetjes op. Zalig. Komen hier zeker terug. 

La Speranza: dit was een tip van de verhuurder en het was er inderdaad heerlijk. Onderin het souteraine van Hotel restaurant La Speranza is het goed vertoeven. Het was er erg druk toen wij er waren. Goed teken dus. Mooi menukaart, vooral voor mij, heerlijk vis en schelpdieren gerechten. Ook hier zullen we vast terug komen als we weer in Wimereux zijn.

Nog een beetje meer Wimereux, de stad en haar zee en strand.

  



                                                  


Het is heerlijk om vanaf Duinkerken de snelweg af te gaan en de binnendoor weg langs de kust te nemen. Tussen Calais en Duinkerken ligt een natuurgebied Platier D’Oye. Giga stranden, echt prachtig.

Calais is een kleine stad, hebben wij helaas alleen gezien in de stromende regen. Maar ik denk dat je er wel een middagje door kunt brengen.

In het binnenland is Lille een geweldig mooie stad om te bezoeken, niet ver van de kust (5 kwartier). Echt de moeite waard. Prachtige oude binnenstad, mooie musea, shoppen, terrassen en restaurants. 

Het achterland is hier niet echt mooi te noemen, maar de kuststrook vanaf Duinkerken tot en met Boulogne sur Mer is glooiend en prachtig (vind ik).

Verdere leuke kleine plaatsjes aan de kust zijn Wimereux (prachtige vakwerkhuizen), Ambleteuse, Wissant, en natuurlijk Boulogne sur Mer. Deze laatste is een beetje groter, en hier kun je vast een ochtend/middag doorbrengen. Ook een heerlijk plek om te gaan lunchen, bij mooi weer, een plekje aan zee. Uiteraard volop vis, schaal-en schelpdieren op het menu!

In Escalles ligt Cap Blanc Nez, rij je de kustweg af naar het zuiden, kom je bij Cap Gris Nez. Het is prachtig om hier te fietsen, glooiend, maar ook wandelen, er loopt een wandelroute. Giga hoge krijtrotsen, en bij een wolkenloze dag heb je zicht op de Engelse kust! Super mooi vind ik dat steeds. Escalles is een dorp van 1 straat, met 2 cafe’s en restaurants. In het hotel-restaurant L'Escalles kun je heerlijk eten.

Kijk voor actuele tips eens op de volgende websites:

  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten