donderdag 31 augustus 2023

2023 Oostkust Sicilië van Catania, de Etna naar Taormina


 

De Etna. De reis vanuit Zafferana Etnea, waar wij een huis hadden gehuurd, er naar toe is al prachtig, je kunt goed zien hoe de lava in het verleden zijn weg naar beneden heeft gevonden. Erg indrukwekkend, en ook beangstigend voor degene die dit meegemaakt hebben. Je kunt met de auto tot 1900 meter komen, daarna neem je de kabelbaan en deze gaat tot 2500 m. Dan kun je nog als je wilt, me een 4wheel bus naar zo'n 3200 meter. Dat laatste hebben we niet gedaan, achteraf stom, andere keer dan maar.

Vanuit de parking op 1900 meter heb je al een geweldig uitzicht op de omgeving, ook kun je van hieruit te voet naar diverse kraters. Wij hebben er eentje bekeken, helaas op de dag met erg veel mist. Dit had ook wel iets bijzonders, want af en toe zag je niets anders dan wolk. In het totaal zijn er zo'n 200 kraters op de Etna. Dus je hebt e.e.a. te doen als je die allemaal wilt zien. 
De tocht met de kabelbaan is ook prachtig, je uitzicht is prachtig, waar je ook maar kijkt. Eenmaal boven, hier is het flink koud, zo'n 5 graden, had ik soms het idee dat ik op de maan was. Kale glooiende vlaktes, hier en daar sneeuw, hier en daar mosjes. Gelukkig was het deze dag behalve bewolkt ook zonnig, wat we van een ander dagje op de Etna niet kunnen zeggen. De 2e keer dat we er waren, was het koud, af en toe regen, bewolkt, en vooral regelmatig erg mistig. Die dag zijn we op 1900 meter gebleven en hebben de krater bekeken en ons verbaasd hoe verschillend het op die diverse hoogtes is. Hier had je gedeeltes met rode aarde, echt prachtig, als er geen wolken hingen, prachtige uitzichten. De krater kun je in en je kunt er om heen lopen. Indrukwekkend.

Randazzo. Via een mooi binnendoor weggetje reden we naar Randazzo, "een zwart stadje" ten noorden van de Etna. De meeste gebouwen hier, zijn gebouwd met zwarte lavastenen. Door de bewolking en de vele regenbuien die dag, zag het stadje er soms somber uit. We hebben maar een kleine stadswandeling gemaakt voor we gingen lunchen, overheerlijk, in een oud palazzo, met een prachtig terrasje onder de boog.

Zafferana Etnea. Een kleine stad ten zuiden van de Etna, prachtige kathedraal, mooi stadsplein met uitzicht op tuinen en in de verte op de zee. Bekend om z'n diverse soorten honing. Jaren geleden was er een uitbarsting van de Etna en de lava hield op een paar honderd meter voor de stadsgrens halt. Volgens de inwoners te danken aan de processie die door de inwoners was gehouden. Waar het ook aan lag, goddank is het stadje gespaard gebleven. Inmiddels is de Etna en haar directe omgeving natuurgebied en zijn er strikte regels over bebouwing op de flanken van de Etna. Vroeger bouwden men lukraak, want de aarde op en rond de Etna is zeer vruchtbaar. Dat heeft er de afgelopen eeuwen toe geleid dat menig gehucht en/of huizen, overspoeld zijn door lava, bij uitbarstingen van de Etna. Dat wil men voor de toekomst voorkomen. De Etna is de meest werkende vulkaan van Europa.

Catania. Catania is een prachtige stad, alleen parkeerproblemen. Wij zijn met de bus gegaan, vanuit Zafferana Etnea, rechtstreeks naar Catania. Prima te doen, kan ik iedereen aanraden. Ga lekker al in de ochtend, want de vismarkt is echt de moeite waard. Zoek aan de zijkant van de markt een terrasje, neem een espresso en geniet van alle mensen om je heen. De marktmannen die hele verhalen roepen m.b.t. hun product, de bezoekers die op hun dooie gemakje de prachtigste vissen staan uit te zoeken. Het water loopt je in de mond. Ga lekker met de stadsplattegrond door de stad dwalen. Bezoek tussendoor de cathedraal, kerken, hofjes, de oude rechten universiteit met z’n parkje, zijstraatjes etc. Ga zeker ook naar Monastero dei Benedetti di San Nicolo, oudste universiteit van Catania. Je kunt er heerlijk door de kloostertuin dwalen, maar het gebouw zelf is meer dan de moeite waard. Het prachtige trappenhuis, het uitzicht op de binnen-kloostertuin, waar vroeger de monniken hun bedegang maakten, binnenkijken in de prachtige bibliotheek. Deze universiteit ligt op een heuveltje aan de rand van Catania, maar goed beloopbaar, zoals het hele centrum.

Giardini Naxos. Aangezien het geen vakantieseizoen was, een prachtig uitgestorven strand, met heerlijke strandtent, waar het goed toeven was. Aangezien het die dag bloedheet was, hebben we hier heerlijk een paar uurtjes doorgebracht, later voorzien van een heerlijke lunch! De stad zelf vonden wij niet bijzonder, te toeristisch.

Riposto. Een kleine stad op korte afstand van Zafferana Etnea, met een prachtige overdekte mercato. Allerlei heerlijkheden, prachtig uitgestald, het water loopt je in de mond.

Santa Maria la Scala. Een piepklein dorp aan de zee. Het ligt aan een doodlopende weg. Parkeer je auto aan zee, en loop richting haventje. Hier aan deze straat ligt een heerlijk (vis) restaurant, waar je bij mooi weer buiten op het terras, aan zee, heerlijk kunt eten.

Linguaglossa. Op een van onze "rondreisjes" in de omgeving kwamen we terecht in Linguaglossa. Een van de plaatsen waar vandaan je de Etna regio in kunt rijden. Ook weer een prachtig klein stadje, met 3 geweldig mooie kerken en een prachtig plein met terras. Van hieruit kun je richting Randazzo rijden of je slaat linksaf, via de Etna route richting Zafferana Etnea. Prachtige kleine wegen, leiden je langs lavavelden. Blijft indrukwekkend

Taormina. Zeker niet de minst toeristische stad van Sicilië, maar het is en blijft een plaatje, zeker als je niet in juli of augustus gaat. We hadden een tip gekregen voor het parkeren, want in de stad mogen alleen de auto’s van de bewoners komen. Parkeren kun je heel goed bij de kabelbaan. Die brengt je dan daarna naar boven, rechtstreeks naar het centrum. Taormina ademt geschiedenis en grandeur uit. Veel prachtige palazzo’s, geweldig groot plein met een adembenemend mooi uitzicht. Zigzaggend door de straatjes is het een kruip en sluip door de stad. Vergeet niet naar het antieke theater te gaan. Prachtig om te bezichtigen, maar als je het geluk hebt dat er een concert wordt gegeven: zeker doen.

Mocht je ooit vanuit de richting Catania/Etna richting Capo d’Orlando rijden, rij dan binnendoor via Nicolosi, Andaro, Bronte, Randazzo, Ucria richting kust. Een prachtige route met groot hoogte (en temperatuur verschil, 6 graden op 1200 meter hoogte) verschil, richting de kust. Onderweg lunchen we heerlijk bij refusio-trattoria la Rocca, bij Ucria. Deze trattoria ligt op de weg naar kust op 1200 meter. Hier was het zo koud, dat ik erg blij was toen ik bij binnenkomst de kachel zag branden. Kon ik me even warmen voor we gingen eten, had ik nodig. Ze hebben hier geen kaar, maar keuze uit een aantal gerechten. Heerlijke gerechtjes bij de antipasto misto: worst, warme gevulde groentes etc. Zoveel dat ik mijn pasta niet op kreeg. Eenvoudig maar heerlijk eten. Hier aten we voor het eerst castrate, gecastreerd lamsvlees van de houtgrill.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten