donderdag 31 augustus 2023

2023 Zuid Sicilië van Marsala tot en met de Turkse Trappen



In 2021 waren wij voor het eerst in Zuid Sicilië. De 1ste aanleiding was dat mijn nichtje met haar Siciliaanse vriend in Sciacca een oud huis, in het oude centrum, hadden gekocht en prachtig verbouwd hebben. Door Covid konden we niet eerder naar hun toe, om hun te bezoeken. Prachtig oud huis op een cortile tegen de muur van het oude kasteel. Inmiddels hebben zij, samen met een compagnon, in 2022 een ander prachtig oud pand gekocht en verbouwd tot 2 vakantieappertementen, Studio Norma uno e due. Ook op een mooie cortile in het oude centrum. Studio Norma is in 2023 geopend. Meer info over Studio Norma vind je op mijn blog 2022 Studio Norma.

Sciacca

Sciacca ligt tegen een heuvel aan zee. Vroeger was het een drukke vissersstad, en nog steeds varen er heel wat bootjes uit om te vissen, maar niet meer zoals vroeger. Behalve vissen vind je hier ook bloedkoraal in de zee en zee-egels/ ricci genoemd in het Italiaans.

Er zijn heel wat edelsmeden die de mooiste sieraden, maar ook voorwerpen maken van de bloedkoralen. Ook om het ceramiek is Sciacca bekend. Er zijn dan ook veel ceramiekwinkels, veel traditionele, en ook veel puur op toerisme gericht, maar er zijn ook pareltjes. Zoals de ceramiek winkel van Eugenio Sclafani. Behalve dat het een hele sympathieke man is, maakt hij prachtig keramiek, van gebruiksvoorwerpen tot kunstobjecten.

Verder is Sciacca een prachtig stadje, met extreem smalle straatjes, heel veel trappen. Vanuit de haven naar de San Michele kerk is een hele klim. Veel trappen in Sciacca zijn 'bekleed' met ceramiek, prachtig. Je hebt hier ook heel veel hofjes: cortiles genoemd. Sommige zijn gewoon de parkeerplaats voor de desbetreffende huizen, andere een soort vuilstortplaats (helaas), maar er zijn ook echt plaatjes! Zoals de Cortile Carini. Een van de bewoners heeft van de entree naar de Cortile en van de Cortile zelf een waar kunstwerk gemaakt. Zeer de moeite waard. Met uitzicht op zee, heb je hier vlakbij ook een mooi park, waar je even de drukte van het verkeer kunt ontvluchten.

Sciacca is een stadje dat je wilt ontdekken, loop door de vele smalle straatjes en steegjes die vanuit de haven omhoog gaan, en zig zag zo door de stad. Je komt er mooie winkeltjes tegen, galeries, palazzo’s, musea, oude theater, oude stadspoorten, kerken en kapelletjes, café’s en restaurants en de ruïne van het kasteel.

Aan de buitenkant van de stad ligt het oude kerkhof. Hier heerst rust, langs vele lanen met eeuwen oude bomen, slenter je langs de graven, tombes, praalgraven. Er zijn veel diverse graven, sommige al heel oud. Ik vond het er prachtig.

Net buiten de stad ligt ‘de stenen tuin´, zoals ik het noem. Het Castello Incantato van Filippo Bentivegna. Sinds 1967 is deze plek een beeldentuin, met beelden die door Filippo zijn gemaakt van stenen die hij op en in dit terrein vond e/o uitgroef. Verder is er een klein museum en een heerlijk terrasje, waar als je daar zit, een prachtig kijkje hebt over de beeldentuin. Zeeeer de moeite waard.

Heraclea Minoa-Lido Garibaldi

Strand gelegen op een half uur rijden van Sciacca met lage krijtrotsen. Zo bijzonder om dit hier te zien. Had ik niet verwacht. Je kunt er heerlijk over het strand lopen, zwemmen, drankje nemen of lekker eten bij de prachtige strandtent Lido Garibaldi.

Sambuca di Sicilia

Zodra je van de doorgaande weg af bent, kom je op de prachtige route naar Sambuca. Een klein stadje in het binnenland, waar het op deze dag (maandag) uitgestorven is. Bij het Belvedere van Sambuca geparkeerd en gelijk genoten van het geweldige uitzicht over de vallei. Sambuca is een mooi klein stadje met een Arabische wijk, verder veel smalle straatjes met winkeltjes en horeca. De stad is beroemd om haar gebak: Le Mini di Virgini. Of te wel : de borstjes van de maagden. Overheerlijk gebak in de vorm van een borst, gevuld met ricotta, crème en chocola. Het smaakte heerlijk.

La Scala di Turchi: de Turkse trappen

Deze liggen ten zuiden van Sciacca aan de kust. Een natuurwonder, tussen 2 ‘gewone’ rotspartijen in, ligt daar ineens een spierwitte rotsmassa in de vorm van een trap. De zinderende hitte (al om half 11 in de ochtend), de felle zon en de (voor ons gelukkig) weinige mensen, gaf het iets magisch. Tot voor een paar jaar terug kon je via het strand op de trappen van de Turchei klimmen. Maar het kwetsbare kalkgesteente kon de vele toeristen niet aan, en nu is het alleen via uitzichtpunten boven langs de weg of via het strand beneden te bewonderen. De beleving is dan wel anders, maar het maakt het niet minder mooi.

Burgio

Ook het achterland bij Sciacca is mooi. Via een prachtige weg kom je in Burgio. Zo’n klein stadje, geplakt tegen de heuvels. Ook hier kom je cermamiek trappen tegen, bloempotten langs de straten. Via het terras bij café Liberty heb je een geweldig uitzicht op de vallei. Zowieso is het achterland van Sciacca prachtig om autotochtjes door te maken, te fietsen of te wandelen.

Mazara del Vallo

Een wat grotere stad, met o.a. een Joodse en een Arabische wijk. De stad is prachtig gelegen aan zee, met een oude en een nieuwe haven. Je komt overal ceramiek tegen op Sicilië, maar ik heb denk ik nog nooit zoveel gezien als hier in Mazara. Het is verwerkt in het wegdek, de muren van huizen zijn er mee versierd, op de cortiles staan prachtige giga grote ceramiek potten. Verder zijn er in veel van de smalle straatjes garages, waarbij de garagedeuren beschilderd zijn. Zo mooi, en het is er ook heel netjes, en dat is, helaas, wel eens anders op Sicilië. Verder heb je ook hier de mooiste palazzo’s, kerken, veel kunst op straat, musea etc. Haal een plattegrond met stadswandelingen. Is echt de moeite waard.

Torretta Granitolla

Op 20 minuten rijden vanaf Mazara del Golfo ligt dit paradijsje. Een gehucht aan zee, met een vuurtoren, een autovrij ‘centrum’, 2 café’s en 1 restaurant. En natuurlijk het allermooiste de zee en haar, lage, rotskust. Hier hoor je alleen het klotsen van het water van de zee. Je kunt heerlijk vanuit het ‘centrum’ naar de vuurtoren wandelen en vv. Daarna ga je op het terras aan zee zitten en relax.

Le Saline-de Zoutbekkens-pannen en de watermolens

Van Trapani tot Marsala liggen over 29 km allemaal zoutpannen en watermolens. Wij hebben alleen het deel bij Lagune Le Saline bezocht.

Rond de middag kwamen we bij het informatiecentrum aan. Een rondvaart gedaan door de zoutpannen en rondom het eilandje Mozia. We hadden een super aardige schipper, Franco, en een prachtig mooi, klein bootje. Er waren in het totaal 14 passagiers aan boort, Italianen, Australiërs, Fransen, en wij "Hollanders". Franco vertelde in het Italiaans alle weetjes en een "bandje" vertelde het daarna in het Engels. Prima te doen zo.

Het was prachtig om te doen, Je hebt zelfs zicht op Erice en San Vito. Ongelooflijk. En het was ook erg fijn om alle info te krijgen, over de geschiedenis van deze regio, de zoutpannen met z'n watermolens, het eilandje Mozia etc. Langs de Lagune Saline is een fietspad, daarbij is het hier vlak, dus heerlijk fietsen lijkt me. Wie weet, ooit een andere keer.

Als ooit van zuid Sicilië, omgeving Sciacca of Mazara del Golfo, naar de Noorkant van Sicilië wilt gaan, neem dan de weg naar Sambuca di Sicilia, de SS624, en volg verder in de richting Poggioreale, Baletto, Palermo. Prachtige weg, maar ook goed wegdek, heel rustig, geweldig mooie uitzichten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten