donderdag 31 augustus 2023

2023 Zuid oost Sicilië, Syracusa en de baroksteden

 


Vanuit ons vakantiehuis in Camemi hebben we Syracusa en de baroksteden bezocht.

Syracusa & Ortigia

Veel Griekse opgravingen, zoals het Grieks Theater. Hier werden voorbereidingen getroffen voor een voorstelling, dus een deel was al overdekt met houten banken, maar genoeg te zien om er van te kunnen genieten. Verder is er een prachtig Romeins Theater, de Latomie, de steengroeven, met een prachtige ingang: Orecchio di Dioniso.

En heel indrukwekkend, met interessante rondleiding, waren de Catacomben.

Het Museum archeologico Regionale is ook een bezoekje waard, mooie presentatie en  interessante collectie.

Maar het indrukwekkendste van Syracusa vonden wij de Santuario della Madonna Lacrime: een moderne kerk met een enorme omvang, met prachtige gebrand schilderde ramen. Vanuit het bruggetje naar Ortigia zie je de kerk ook mooi liggen. 

Het schiereiland Ortigia vonden wij het allermooiste van Syracusa. Via een kleine brug krijg je toegang tot het schiereiland. Hier heerst rust, autoluw, en in april-mei nog niet vreselijk veel toeristen. Maar dat is dan eigenlijk overal zo op Sicilië. Ortigia is zo mooi,  prachtige pleintjes, straatjes leuke restaurantjes, café’tjes, winkels, galeries. Barokke gevels , indrukwekkende Dom, slenteren langs de zee. Wij vonden dit deel van Syracuse het mooiste, leukste en gezelligste.

Noto

Het lijkt wel of je in een filmdecor loopt. Bijna alle gebouwen zijn gerenoveerd, alles glanst en blinkt, zeker als je er op een dag bent dat het bloedheet is. Een en al barok. Heerlijk om te flaneren, lunchen, terrasje, etc. Haal bij de VVV een stadswandeling, prachtig om te doen, en de kerken en de palazzo’s zijn allemaal prachtig om te bezoeken. Neem er lekker de tijd voor en pak regelmatig een van de terrasjes en geniet van deze bijzonder stad.

Scicli 

Een van de kleinere baroksteden. Ik vond het een prachtig stadje, zeer de moeite waard. Ook hier zie je overal barok palazzo’s, met mooie pleinen en straatjes en restaurantjes. Haal ook hier bij de VVV een stadswandeling met de highlights. In een van kerken (op het grote plein naast een onooglijk lelijk gemeentelijk gebouw) hangt een schilderij van Jezus met een rok, prachtig schilderij. Is heel uniek hebben we ons laten vertellen. In Scicli speelt zich de  detectiveserie Montalbano zich af. In het museum kun je ‘zijn’ kantoor bezoeken. Grappig is dat, bijna, alle toeristen plaats nemen achter ‘zijn’ bureau en zich zo laten fotograferen.

Ragusa Ibla 

Dit vonden wij geweldig een geweldig mooie stad. Ik blijf in herhalingen vallen, maar zoveel schoonheid aan barok, ongelooflijk gewoon. Uren rondgedoold door de stad, er is nogal wat hoogteverschil, dus je beklimt veel trappen. De palazzo’s, kerken, de dom, de straten en steegjes. Heerlijk om hier te vertoeven.

Comiso 

Wij hadden het geluk hier 1e paasdag te zijn, er was een processie, zeer indrukwekkend. Comiso is een klein stadje, maar wel mooi om doorheen te slenteren, met een prachtige kathedraal en leuke pleintjes met terrasjes en restaurantjes en een heerlijk sfeertje.

Donnalucata

Klein dorpje aan zee, vlakbij ons vakantiehuis, met prachtige kerk Santa Catarina di Siena, let vooral ook op de kerkdeur, deze is meer dan indrukwekkend. Schuin tegenover kerk het straatje inlopen, dan zie je op de hoek een bar/café met terras. Hele aardige mensen, met heerlijk “broodhapjes” bij de borrel.

Ook heerlijke gelateria Blue Moon met overheerlijk ijs en uitzicht op zee. NB: ook in Donnalucata zijn opnames gemaakt voor de serie Montalbano.

Sampierie

Een piepklein dorpje aan zee, doodse stilte, alleen het geluid van de zee. Heerlijk.

Marina di Modica

De uitwijk mogelijkheid van de inwoners van Modica in weekends en vakanties. Zoals het al zegt, het ligt aan zee. Hier wandel je langs de zee, pakt een terrasje of gaat heerlijk lunchen of dineren bij een van de restaurants met zeezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten