maandag 28 augustus 2023

2023 Restaurant en café tips Noord Sicilië van San Vito lo Capo tot en met Milazzo

Als je naar Sicilië gaat, ‘moet’ je zeker veel aandacht schenken aan eten en drinken, dat doen zij n.l. ook.

Het noorden van Sicilië ‘kennen’ wij het beste, dus ik beperk mij tot het geven van horeca tips voor deze regio.

San Vito lo Capo: Gna Sara: traditioneel Siciliaanse keuken, super heerlijk eten.

Erice: Café Maria, café in oud palazzo, van 2 verdiepingen, met dakterras. Van hieruit prachtig uitzicht op Trapani. Je kunt hier koffie drinken met overheerlijke taartjes e/o koekjes. Ook hebben ze heerlijk ijs.

Castellammare del Golfo: Luxor: restaurant aan de haven, lekker gegeten.

Scopello: La Terrazza: restaurant gelegen aan doodlopend straatje, met giga grote tuin en prachtig uitzicht op zee. Heerlijk eten.

Cafe La Palma: lunchcafé, taartjes, ijs, koffie. Lekker en gezellig op een mooi pleintje.

Alcamo Marina: (vlakbij Scopello) Strandtent Neverland (let niet op de naam), heerlijk plekje met bijna de voeten in het zand. Eetcafé waar je heerlijk kunt lunchen, kies dan de "grote kaart", dan wordt ook nog je tafel gedekt met linnen tafelkleed en krijg je stoffen servetten. 

Castelbuono: Nangalarummi: restaurant, in heel Sicilië beroemd om zijn paddenstoelen en truffelgerechten. Heerlijk eten, super plek.

Palazzacio: restaurant, verfijnde keuken, heerlijk eten, in een prachtig gewelfd gebouw (een oud palazzo).

Cefalu: Al Porticciole: restaurant met terras "in" zee, eenvoudig maar heerlijk eten.

CortilePepe: helaas is het er nog niet van gekomen om hier zelf te gaan eten. Maar de zoon van goede vriend van ons was laaiend enthousiast. Zowel van het eten als het prachtige terras op de binnenplaats, het restaurant en de bediening.

Tusa: Trattoria Le Giare: super klein gewelven restaurantje, met bij goed weer, mooi groot terras. Je kunt hier heerlijke pizza's, pasta, vlees-en visgerechten eten, maar ga vooral eens voor de "hapjes"avond. Dit laatste moet je wel reserveren, want 1: je krijgt wel 20 verschillende hapjes en 2: Vincenzo, de eigenaar, vertelt ook bij alle gerechten waar het vandaan komt en hoe het is ontstaan.

Panza e Presensa: trattoria/pizzeria. Heerlijke pizza's en a la cart gerechten die je niet overal ziet. Bijvoorbeeld Ravioli met salsiccia. De a la cart gerechten gaan we de andere keer uittesten.

Belvedere: Op het hoogste punt van Tusa ligt Bar Belvedere: het mooiste plekje van dit prachtige stadje. Met een uitzicht over de vallei en de zee. Zeer vriendelijke eigenaar, lekkere hapjes voor bij de borrel. Super plek om te zitten.

Bar Franco: een soort Porto Marina, maar dan in Tusa. Helaas waren ook zij met vakantie toen wij in Castel di Tusa logeerden. Dus een ander jaar maar gaan uitproberen. Het is een ontbijt-lunch cafe, met ook ijs en taartjes. Op Instagram ziet het er allemaal even lekker uit, en wat ik hoorde van vrienden die in Tusa wonen, is het dat ook.

Castel di Tusa: Porto Marina, ontbijt-lunch-cafe, ijs, granita's, taartjes. Eenvoudige en overheerlijke arancini, antipasti en pasta's. Verrukkuluk ijs, granita's en taartjes. The best place in town!

Damatusa, restaurant en pizzeria. Van eigenaar en (nu ook) kok Maria. Hier eet je heerlijke pizza's, heerlijke, eenvoudige gegrilde vleesgerechten, vis-en schaal-en schelpdieren. 

Tus'Hotel: restaurant in het hotel. Lang geleden dat we er gegeten hebben, maar het was verrukkulluk.

Al Mare: Pizzeria met groot terras met zeezicht. Helaas hebben wij er gegeten toen het stond te gieten, dus binnen. Mooie grote ruimte, strak ingericht. 1 Nadeel vonden wij, er waren 3 grote tv schermen met non stop muziek op, waarvan wij vonden dat het te hard stond. De pizza's en de toetjes waren heerlijk.

Al Punto: gelegen aan het strand van Lungo Mare in Castel di Tusa. Een paar jaar geleden nog een soort eet-cafe, nu een volwaardig restaurant. Mooi opgeknapt, zowel binnen als buiten. Specialiteit is vis en schaal-en schelpdieren, maar je kunt er ook vlees of vega eten.

Lampare: cafe-restaurant bijna op het strand van Castel di Tusa, bij het Kasteel. Het beste plek als terras, want je zit bijna met de voeten in de zee. Wij gaan hier alleen naar toe voor koffie e/o borrel en het uitzicht. We hebben er 1x gegeten en dat was niet echt geweldig. Maar hier lekker luieren met je koffie of je drankje is een genot.

Grotto Marina: een van de oudste restaurants van Castel di Tusa. Gespecialiseerd in vis-gerechten. Vlees liefhebbers hebben er weinig keuze. De keer dat we er aten was wel goed 

ART Hotel: het terras van dit hotel is een prachtig plek aan zee om te gaan eten. Het plek is super, de inrichting van het terras is meer dan mooi. Heel bijzonder, je moet het gezien hebben.

Het is alleen voor deze regio prijzig tov de kwaliteit. Wij zijn er dan ook maar 1 keer geweest. Het eten is in andere restaurants in de regio veel beter.

De Nasone: ontbijt-lunch-cafe, ijs en taartjes. Geopend in de afgelopen 2 jaar, voor ons nieuw dus. Zij waren met vakantie toen we nu in Castel di Tusa waren, dus volgend jaar gaan uittesten.

Reitano: Ristorante e Pizzeria Il Casale: voorheen had deze eigenaar een restaurant in Castel di Tusa, Trinacria geheten. Daar gingen we altijd graag eten en ook nu in dit nieuwe restaurant was het weer heerlijk.

Castel di Lucio: Macelaria Francesca: dit is geen grap. Per toeval was ik er achter gekomen dat deze slager, naast de slagerij ook een eetcafé is, je kreeg er eten wat de pot schaft en het zou eenvoudig, maar heerlijk smaken. Dat wilden wij zelf wel eens uittesten. Helaas was het regenachtig tegen de tijd dat we aankwamen, dus moesten we binnen zitten. Achter de slagerij is een eetzaal en daaraan vast een soort grote serre. Daar konden we gaan zitten. Er stond een giga tafel met zo'n 15 werkmannen, klaar voor hun lunch. Vandaag was het pasta bolognese en of gegrild varkensvlees of kalfsvlees met brood en salade. In Nederland hou ik niet zo van varkensvlees, maar op Sicilië vind ik het altijd heerlijk, gegrild, en daarna bestrooien met olijfolie, peper en zout. Wij bestelden allebei een bordje gegrild varkensvlees. En het klopte ook nu, vlees was heerlijk, lekkere malse bladsla met olijfolie en citroensap. De werkmannen namen 2 gangen met wijn, bier of water en daarna nog fruit en koffie. Maar die moesten na hun lunch ook nog terug naar de weg om te werken (nieuw wegdek, nieuwe weg en nieuwe tunnels). Het was weer eens wat anders om bij een slager te gaan eten, maar het is een aanrader vanwege het bijzondere plekje.

Santo Stefano di Camastra: Giannino: restaurant, eenvoudig maar lekker eten. Mooi restaurant met aan de achterkant een mooi ruim terras.

Manueliana: restaurant, verfijnde keuken, heerlijk.

Felicita: restaurant en pizzeria, buiten de bebouwde kom. Prachtig plekje, geweldige eigenaar: Peppe, en heerlijk eten, de antipasti misto is super, net als de gefrituurde groenten. Ons favoriete restaurant in deze regio.

Belvedere: een ontbijt-lunch cafe in het centrum van S. Stefano di Camastre. Je kunt er heerlijke ijsjes en taartjes eten.

Gangi: Trattoria Santa Anna: traditioneel Siciliaanse keuken, heerlijk eten, alleen al de antipasti misto is de moeite waard.

Patti Marina: NonnAdele: het is net een cafetaria, je eet er zelfs van plastic bordjes. De gerechten verdienen beter, want het is meer dan heerlijk, het eten van de kok: mevrouw Adele. Wij zijn er 2 keer wezen eten, verrukkulluk gewoon. Haar man die de bediening doet is super aardig.

Tindarie: Pane e Vino: Henk had voor wij op vakantie gingen, dit restaurant ergens gespot. Dus wij op weg naar Tindarie. Een prachtig oud gewelven pand, met tevens een delicatessewinkel. Eerlijk, "boers" Siciliaans eten. De ruimte is prachtig om te zitten en het eten was overheerlijk.

Milazzo: Toto Passami L'Olio: als je in de buurt van Milazzo bent, rij dan maar even om, want dit was een super verfijnd etentje. Klein restaurant met klein terrasje en overheerlijke gerechten. Wij zijn dol op de eerlijke, boerse Siciliaanse keuken, en naar dat soort restaurants gaan we ook het meeste. Maar verfijnd eten op z'n tijd is toch ook wel erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten